OHJEET HARJOITTELUUN

MITÄ TARVITSET?

  • Pue yllesi rennot vaatteet, joissa on helppo liikkua. Kenkiä et tarvise.
  • Mukavuutta harjoitteluun saat kun hankit itsellesi mieleisen joogamaton tai alustan, jonka päällä teet harjoitteita.
  • Pienvälineohjelmiin tarvitset harjoittelussa käytettävän pienvälineen.

Mikäli sinulta ei löydy käytettävää välinettä, ohjeistan sinua mahdollisuuksien mukaan soveltamaan. Jos päätät hankkia kyseisen harjoitevälineen, on esim. pilateskauppa.fi valikoimassa kattava valikoima pienvälineitä ja alustoja.

MITEN?

Tee harjoitteita rauhallisessa ja hiljaisessa paikassa, jotta sinun on helppo keskittyä katsomaan ja kuuntelemaan ohjeita. Kun liikkeet tulevat sinulle tutuiksi, voit tehdä osan niistä silmät suljettuina ja näin pystyt keskittymään omiin kehontuntemuksiin entistä paremmin.

MITÄ?

Hae elämääsi tasapainoa ja tee liikkeitä eri osioista oman elämän tilanteesi mukaan. Jos teet fyysisesti raskasta työtä, rentouta kehoasi esim. liikkuvuus osion lempeillä venytyksillä tai lepo osion harjoitteilla.

Jos taas arkesi on hyvin kevyttä tai tunnet itsesi sohvaperunaksi, niin tee liikkeitä enemmän voima osiosta, jotta saat itseesi ryhtiä ja otat itseäsi niskasta kiinni harjoitteiden avulla 🙂

MIKSI?

Tämä kysymys on hyvä esittää itselleen. Jokaisella on oma tavoite ja motivaatio harjoitteiden tekoon. Riittää kun sinulla on uteliaisuutta omaa kehoasi kohtaan, mutta voit myös asettaa itsellesi selkeän tavoitteen muuttaaksesi itseäsi.

MILLOIN?

Tee harjoitteita kun sinulle sopii. Parhaan harjoitteluajankohdan löydät kokeilemalla. Rauhalliset ja rentouttavat harjoitteet saattavat myös tuoda lisää energiaa, joten on hyvä kokeilla mikä ajankohta harjoitteiden tekemiseen sopii sinulle parhaiten.

KUINKA PALJON?

Se kuinka usein ja paljon tulee harjoitella, riippuu paljon siitä mitä ohjelmalta haet. Kun tavoitteenasi on lisätä voimaa ja vahvuutta kehoon, tee harjoitteita useamman kerran viikossa ja siten että tunnet selkeää rasitusta kehossasi. Uskalla mennä epämukavuus alueelle!

Kun tavoitteena on lisätä liikkuvuutta niveliin pidentämällä kiristyneitä ja lyhentyneitä lihaksia, asennoidu tekemään harjoitteita säännöllisesti. Kun opit tuntemaan omaa kehoasi, esim. tunnistat että jaloissa on paljon kireyttä, keskity venyttämään jalkojen lihaksia. Kun sinulle on selkeä tavoite, suosittelen että teet itsellesi kuukauden mittaisen ohjelman, johon sitoudut. Tuloksia saat kun harjoittelet säännöllisesti!

Viikko-ohjelma voi olla esim. seuraavanlainen

Ma liikkuvuus- / voimaharjoitus
Ti  välipäivä / harjoitus lepo tai luovaliike osiosta
Ke  liikkuvuus - / voimaharjoitus
To  välipäivä / harjoitus lepo tai luovaliike osiosta
Pe  liikkuvuus - / voimaharjoitus
La  välipäivä / harjoitus lepo tai luovaliike osiosta
Su  välipäivä / harjoitus lepo tai luovaliike osiosta

Harjoituksia on jaettu ylä- ja alavartaloon. Voit tehdä molemmat harjoitukset peräkkäin. Suosittelen tekemään ensin alavartalo-ohjelman. Kun olet saavuttanut tavoitteesi, voit muuttaa ohjelmaa, tehdä liikkuvuus- tai voimaharjoitteita 1 – 2 krt viikossa säilyttääksesi saavutetun tason. Harjoitteet ovat sinulle mahdollisuus kohti uutta ne eivät saa olla pakko, jotka lisäävät stressiä ja hampaiden kiristystä.

Muista ilo ja rentous kun teet harjoitteita!

MITÄ TULEE HUOMIOIDA?

Keho voi reagoida monin eri tavoin harjoitteisiin. Venytykset voivat tuntua epämukavilta ja seuraavana päivänä lihakset saattavat tuntua aroilta. Jos saat päänsärkyä tai tulet huonovointiseksi, lisää veden juontia käy haukkaamassa raikasta happea. Saatat huomata muutoksia myös tunteissasi.

Jos tavoittelet Taina's sivuston harjoitteilla selkeitä muutoksia, suosittelen kirjaamaan tuntemuksia ylös päiväkirjan tavoin. Tunnustele myös mahdollista ruokavalion, mielialan tai säiden vaikutusta kehoon. Olemme kokonaisuus ja reagoimme asioihin yksilöllisesti.

Taina's ei ole painonhallinta sivusto, mutta harjoitteet toimivat hyvänä tukena painonhallinassa. Jos tavoittelet painonpudotusta ja olet jo tehnyt muutoksia ruokavaliossa, suosittelen sinua ottamaan itsestäsi kuvia oman muutoksesi seuraamiseen: kuvaa itsesi alusvaatteissa edestä, takaa ja sivulta. Voit myös ottaa mitat vyötäröltä, lantiolta, reisistä ja käsivarsista.

Tärkeintä on kuitenkin se miltä sinusta tuntuu harjoitteiden jälkeen!